Tule mukaan levittämään mehiläisten taikaa – Haemme uusia jälleenmyyjiä!

Hei sinä luonnon ja puhtaiden, aidosti suomalaisten tuotteiden ystävä!

Olemme kotimainen pienyritys, jonka intohimona on Suomen luonto, mehiläisten hoito ja kaikki se hyvä, mitä nämä ahkerat pikku työläiset meille tarjoavat. Vuosien ajan olemme huolella kasvattaneet mehiläisiämme ja jalostaneet niiden antimia, tarjoten asiakkaillemme vain parasta laatua. Nyt etsimme uusia kumppaneita, jotka jakavat intohimomme ja haluavat olla mukana levittämässä mehiläisten taikaa ympäri Suomea.

Valikoimamme kattaa laadukkaat, käsintehdyt tuotteet, jotka on valmistettu suurella sydämellä ja vastuullisesti. Tuotteisiimme voit tutustua verkkokaupassamme www.hunajahetki.fi Tarjoamme muun muassa:

Haemme jälleenmyyjiä, jotka ovat yhtä innokkaita tarjoamaan asiakkailleen korkealaatuisia, kestävän kehityksen mukaisia tuotteita. Jos sinulla on kauppa, kahvila, deli, kosmetiikkamyymälä tai muu liiketoiminta, joka arvostaa kotimaista käsityötä ja luonnollisuutta, ota yhteyttä! Haluamme kuulla lisää sinusta ja siitä, miten voisimme työskennellä yhdessä.

Liittyessäsi kumppaniksemme saat paitsi pääsyn ainutlaatuiseen tuotevalikoimaan, myös tukemme markkinoinnissa ja tuotteiden esillepanossa. Uskomme vahvaan yhteistyöhön ja haluamme varmistaa, että sekä me että jälleenmyyjämme menestyvät.

Älä jätä tätä mahdollisuutta käyttämättä. Tule osaksi kasvavaa perhettämme ja auta levittämään mehiläispesän tuotteiden ilosanomaa! Odotamme innolla yhteydenottoasi.

Ota yhteyttä: info@hunajahetki.fi | 0442475773

Tervetuloa mukaan luomaan vihreämpää ja terveellisempää huomista – yhdessä!

Uuden Alun Aikaa

Kun talven viimeiset jäänteet sulavat ja ensimmäiset kevätkukat kurkistavat maasta, luonto herää jälleen eloon. Tämä on aikaa, joka tuo uutta toivoa ja uusia mahdollisuuksia – ei vain meille ihmisille, vaan myös mehiläisyhdyskunnille, jotka ovat selviytyneet pitkästä ja kylmästä talvesta. Kevät on kriittinen kausi mehiläisille ja mehiläistarhaajille; se on aikaa, jolloin mehiläistarha elää ja hengittää uudistumisen ilmapiirissä.

Mehiläisyhdyskunnan Herääminen

Kevään ensimmäiset lämpimät päivät merkitsevät mehiläisyhdyskunnalle heräämisen ja aktiivisen toiminnan alkua. Mehiläiset, jotka ovat viettäneet talven klusterissa pitääkseen toisensa lämpiminä, alkavat nyt lähteä pesästä etsimään ensimmäisiä siitepölyn ja meden lähteitä. Tämä on aikaa, jolloin mehiläinen näyttää meille uskomattoman sopeutumiskykynsä ja elämänhalunsa.

Kevään Merkitys Mehiläistarhaajalle

Mehiläistarhaajille kevät on yhtä lailla kiireistä aikaa. Talven jälkeen on tärkeää tarkistaa mehiläispesien kunto ja varmistaa, että yhdyskunnilla on tarpeeksi resursseja jatkaa kasvuaan. Mehiläistarhaaja tarkkailee pesien terveyttä, lisää tarpeen mukaan lisätilaa kuningattaren munintaan ja varmistaa, että mehiläisillä on pääsy riittäviin siitepölyn ja meden lähteisiin.

Kevätkukkien ja Mehiläisten Symbioosi

Kevään kukkien loisto ei ole ainoastaan ihmissilmän iloksi; ne ovat elintärkeitä mehiläisille, jotka keräävät niistä siitepölyä ja mettä. Varhaiset kevätkukat, kuten lumikellot, krookukset ja voikukat, ovat ensimmäisiä ravinnonlähteitä mehiläisille. Tämä kausi korostaa mehiläisten ja kasvien välistä ainutlaatuista suhdetta – symbioosia, joka tukee ekosysteemin monimuotoisuutta ja tuottavuutta.

Mehiläistarhauksen Kestävä Käytäntö Keväällä

Keväällä mehiläistarhaajat hyödyntävät kestäviä käytäntöjä varmistaakseen, että mehiläiset voivat jatkaa työtään ekosysteemin hyväksi. Tämä tarkoittaa luonnonmukaisten menetelmien käyttöä tuholaistorjunnassa, monipuolisten kasvien istuttamista mehiläisten ravinnonlähteiksi ja mehiläisyhdyskuntien terveyden aktiivista seurantaa.

Kevään Opit

Kevät mehiläistarhassa opettaa meille sopeutumiskykyä, uusiutumista ja yhteistyön merkitystä. Mehiläiset, nämä pienet mutta äärimmäisen tärkeät olentomme, muistuttavat meitä luonnon kiertokulusta ja siitä, kuinka jokainen osa ekosysteemiä on arvokas.

 

Auronkoista kevättä toivotta Hunaja Hetken naiset!

 

Varma kevään merkki - Mehiläiset

Mikä on mehiläistarhaajan varma merkki? No tietenkin ensimmäiset lentävät mehiläiset ja auringon säteet. Ei ole kuitenkaan syytä kiirehtiä ja pitää antaa mehiläisille rauhaa. Meillä kuitenkin Hämeenlinnassa tietyt tarhat ovat niin lämpöisellä paikalla, että saatoimme arvata kun mittari näytti plus neljää astetta, että pihalla on käyty lentelemässä. Toissa viikolla kävimmekin tarkistamassa mehiläisten vointia ensimmäisillä pesillä. On tärkeä tarkistaa, että mehiläiset pääsevät lentämään pesästä ulos, ruokaa on riittävästi ja jos löytyy kuolleita pesiä niiden lentoaukot on hyvä sulke, että mahdolliset taudit ei leviä lähialueen pesiin.

Pesät olivat meidän onneksi hyvän näköisiä. Nyt on ollut kovin talvi mitä meidän tarhauksen aikana on sattunut olemaan niin vähän jännitettii miten mehiläiset voi. Onneksi kylmyys ei kuitenkaan ole lähkökohtiaisesti pesien ongelma kunhan pesä on tarpeeksi vahva ylläpitämään lämpöä.

Miksi osa pesistä sitten kuolee?

Mikä pesän kuoleman voi aiheuttaa lentokauden ulkopuolella. Mikäli aloitetaan syksystä niin syksyn ensimmäinen ongelma on punkki, mikäli punkkikanta on iso ja mehiläiset eivät saa terveitä talvimehiläisiä ja talvi on haasteellinen. Pesä voi kuolla mikäli hoitaja ei ehdi ajoissa tehdä torjuntoja. Varsinkin jos punkit ehtivät aiheuttaa jo tauteja esimerkiksi siivensurkastajaa pesiin on peli hyvin mahdollisesti menetetty. Toisena on pesien ryöstö eli toinen pesä ryöstää toisen heikomman pesän, jolloin pesä lähtee heikosti talvea vasten tai kuolee nälkään, jo ennen talvea. Tässä kohtaa kuitenkin tarhaajan on seurattava pesien käyttäytymistä ja toiminnallaan minimoitava ryöstö. Ei esimerkiksi jättää hunajaa pesien lähelle. Sitten tulee karhut. Karhut tuhovat pesiä talvella ennen talviunta ja keväällä herätessään kovin nälkäisinä. Karhut hakevat pesistä toukkia proteiiniksi ja hunajaa. Karhut ovat iso ja kasvava ongelma mehiläistarhoilla. Kevään tulle myös harmaapäätikat voivat tehdä pesiin reikiä ja tuhota vahvankin pesän jopa yhdessä päivässä. Tikkojen jälkeen muurahaiset ovat myös erittäin paha ja tuhoavat myös vahvan pesän yhdessä tai kahdessa päivässä. Eli pesiä voi kuolla myös ulkoisista tekijöistä johtuen. Myös huono mehiläiskanta tai huono emo voi johtaa pesän kuolemaan. Keväisin myös löytyy niin sanottuja kuhnuripesiä, jolloin emo ei muni enää muutakuin poikia eli kuhnureita. Tällöin pesän kunto alkaa hiipumaan kun pesään ei synny uusia työläitä, jotka hoitaisi ja edistäisi pesän kuntoa ja kasvua. On siis tärkeä tarkkailla myös mehiläis emon, eli kuningattaren vointia.

Mitä mehiläispesissä tapahtuu seuraavaksi?

Aihe meni mehiläispesien kulemiin, mutta nyt kun on tarkkailtu mehiläisten ruokatilannetta, katsotaan mehiläisten riittävää ravinnonsaantia ja odotetaan lämpimiä kelejä, että paju alkaa kukkia ja mehiläiset saavat kerätä siitepölyä ja mettä ravinnokseen. Näin pesät alkavat sikiöimään ja kasvamaan pikku hiljaa kesääkohden, että pesä on tarpeeksi vahva kun meden keruu kausi alkaa käynnistymään.

 

 

Honey A moment's greetings from Helsinki!

The work trip started yesterday with a meeting in Tampere and this morning we had a wonderful opportunity in the small parliament of the parliament building when Noora Fagerström invited us to hear about entrepreneurship. Noora told about the current government program and in general we talked about entrepreneurship, what should be taken into account, what kind of values entrepreneurs should have and other wonderful things that we entrepreneurs should be aware of and take into account in our daily activities.

Hunaja Hetki is a strongly growing company and there have been more setbacks than you dare say out loud. However, adversity has always been overcome. Belief in what you do, customer feedback, other entrepreneurs around you and quality products are things that are great to work for. Above all, however, the fact that we do this together as friends, business colleagues, female entrepreneurs gives us the will and strength to keep going! The current situation is something that is on the surface and we at Hunaja Hetke would very much like that the issues of employees and entrepreneurs could be moved forward together and we would get a solution to things without a strike. We entrepreneurs are going through very difficult times. First came the corona, the war, then the electricity crisis and many, many other things that affect our operations. Not to mention the personal adversities that have been enough along the way.

Entrepreneurship is hard work, but being an employee is also hard work, because we too have been employees before becoming entrepreneurs. Part of the reason why we have become entrepreneurs has been the poor conditions of the employees. It would be so wonderful if we could find a balance for these in Finland. How could we move things forward together so that it is not on the other side, but on the contrary. Without entrepreneurs there are no jobs and without jobs there are no entrepreneurs.

Hunaja Hetki is at the point where we have hired help for seasonal work and the goal is to continue to employ workers during the season, but also to hire a full-time employee for our team. Hiring an employee is a big step and requires a lot of work. It's great that with your own entrepreneurship you can do work and also hire labor and thus create more jobs in Finland. However, it is not an easy step, because you never know what will happen and what kind of day tomorrow will be.

So what concerns do we have? For example, our fair season starts at the same time as this strike. The work of weeks, if not months, has been done for a long time. The working time can no longer be changed or canceled, because it is work done, but the trade fair may or may not be canceled, but will the customers be able to attend. We ourselves have paid for the fair place, made the products, advertised and so on. Now we are talking about one trade fair, but what if there are several events and everyone is fighting for people's purchasing power and when purchasing power weakens, as I mentioned before, e.g. because of the corona virus, the war and the rise in the price of electricity. Companies have already gone bankrupt and will continue to do so, but how could we handle the matter so that bankruptcies and similar challenges could be minimized and would not cause more harm to the situations ourselves. Our own luck at this point is that our products are not easily perishable and the sales period is much longer, but what about the companies whose products are perishable?

We don't have the answers ourselves and how everything should be handled. It is difficult to choose sides in different situations, which is good and which is bad. However, we will monitor the situation, if it doesn't appear in our sale otherwise. The invoices won't stop coming, even if the sales don't come.

We wish everyone a happy spring and a better tomorrow!

 

Moment of Honey

Jemina and Elisa

 

Ps follow us on instagram, tiktok and facebook as hunajahetki 🙂

The bees are still firmly in the winter ball, but now is a good time to plan for next summer for the bees

 

Bees are an essential part of the world's ecosystem and their role in agriculture is irreplaceable. Beekeeping, or apiculture, has become a central part of agricultural practices around the world, as bees are the main pollinators of many plants, which are important sources of food for humans and maintainers of biodiversity. This article takes a closer look at the importance of bees in agriculture, the benefits they provide, and the challenges faced in the field of beekeeping.

The role of bees in agriculture

Bees are nature's most efficient pollinators, which makes them essential for plant reproduction and the preservation of genetic diversity. More than 75% of the world's leading food crops benefit to some extent from animal pollination, and bees play a key role in this. With the help of pollination, plants produce berries and fruits that are important for both human nutrition and wildlife diets.

Bee pollination not only increases the number of crops, but also improves their quality. For example, many fruits such as apples and strawberries develop better when pollinated by bees, resulting in larger and fuller berries and fruits. The economic value of bee pollination worldwide is estimated at billions of euros per year, which emphasizes their importance in global food production.

Benefits of bees for agriculture

The benefits of bees to agriculture are far-reaching. First, they help to increase yields for many important crops such as berries, fruits and so on. Second, bee pollination supports biodiversity and ecosystem health, which is vital for soil health and plant health. Third, bees contribute to food safety and nutritional diversity, as versatile and abundant crops are the basis for a healthy diet.

In addition, bees produce honey, wax, propolis and royal jelly, which are valuable products both nutritionally and economically. Honey is not only a popular natural sweetener, but also recognized for its health effects. Beeswax, on the other hand, is a prized ingredient in cosmetics and candles, while propolis and royal jelly are popular in natural products for their claimed health benefits.

The challenges of beekeeping are sufficient expertise, weather conditions and possible bee diseases if they are not addressed in time.

In Finland, for example, strawberry cultivation benefits greatly from bee pollination

Beekeeping provides significant benefits to strawberry farms, making it an integral part of modern agriculture. These benefits range from improving crop quantity and quality to promoting ecological sustainability. Here's a closer look at how beekeeping has a positive effect on strawberry cultivation:

Improved pollination and increased yield

Bees are efficient pollinators, and their activity in strawberry fields can significantly increase the number of berries. Strawberry flowers need cross-pollination to produce fruit, and bees help transfer pollen from flower to flower. This not only increases the number of fruits but also ensures that each fruit develops fully and reaches the desired size and shape.

Improving crop quality

Bee pollination has been shown to improve the quality of strawberries. Perfectly pollinated flowers produce more evenly shaped and larger strawberries compared to less or incompletely pollinated flowers. This not only increases the market value of strawberries, but also increases consumer satisfaction, as larger and prettier fruits are more attractive.

Maintaining plant genetic diversity

When bees pollinate strawberry flowers, they promote the exchange of genetic material between plants, which maintains and even increases the genetic diversity of varieties. This is important for adaptation to long-term cultivation and disease resistance, which can improve the sustainability and productivity of strawberry cultivation.

Reduced occurrence of diseases and pests

Healthy, bee-pollinated plants tend to be more resistant to disease and pests. When strawberries are pollinated effectively, they grow stronger and healthier, which can reduce the need for chemical pesticides. This reduces production costs and is better for both the environment and the health of consumers.

Promoting ecological balance and biodiversity

Beekeeping promotes ecological balance and biodiversity in cultivated areas. Bees not only pollinate strawberries, but also other plants in the area, supporting the wider ecosystem. This can help attract other beneficial insects and promote plant health and productivity.

So why use bees for pollination?

The benefits of beekeeping in strawberry cultivation are clear. Effective pollination by bees can significantly increase the yield and improve the quality of berries and fruits. In addition, beekeeping supports the preservation of biodiversity and ecological sustainability.

Where can you find a good beekeeper and buy pollination services and why should you buy pollination services from a professional?

At Hunaja Hetke, we can guide you on how to find pollinators in different parts of Finland thanks to our contacts. It is important to get the pollination service from a professional who knows how to calculate the necessary number of nests for the crop area, the right time and the correct placement of the nests and knowledge of the terrain in the area.

If you have any questions or want to hear more about pollination or the benefits of agriculture, please contact us!

crossmenu