Hunaja Hetki

Hunaja Hetki on kahden mehiläistarhaajan Jemina Vallin ja Elisa Ahtosaaren perustama yritys laadukkaalle kotimaiselle hunajalle, mehiläispesän tuotteille, mehiläisvahakynttilöille, mehiläiskosmetiikalle ja luonnon tuotteille.

Hunaja Hetken tuotteita ovat erilaiset hunajat, pehmeä hunaja, kristallinen hunaja, juokseva hunaja ja lajihunajat. Tämän lisäksi löytyy erilaisia makuhunajia, joista ehdoton suosikki ympäri vuoden on Rommihunajavalmiste, kun taas syksyn pimetessä asiakkaiden suosiossa on Inkivääri ja sitruunahunajavalmiste. Makuhunajia löytyy monia eri makuja ja niiden käytössä vain mielikuvitus on rajana. Salmiakin makuista hunajaa jäätelöön, pipari tuo mieleen joulun, minttu viilentää. Lisää makuhunajiin voit tutustua verkkokaupassamme.
Valmistamme mehiläisvahasta yksilölliset ja käsityönä tehdyt,  Suomalaisia käsityönä tehtyjä kauniita yksilöllisiä kynttilöitä. Haluamme asiakkaille vain parasta.

Taataksemme tuotteiden laadun olemme myös halunneet päivittää omaa osaamistamme ja Elisa kouluttautuu tällä hetkellä luonnonvaratuottajaksi ja Jemina kouluttautuu bio - ja elintarviketekniikan insinööriksi.  Näin voimme kehittää toimintaamme eteenpäin ja taata asiakkaille myös jatkossa laadukkaita ja hyviät tuotteita.

Yrittäjinä pidämme myös tärkeänä osana mehiläisten hyvinvointia. Päätoimisina mehiläistarhaajina meillä on aikaa mehiläisille, silloin kun mehiläiset sitä eniten tarvitsevat. Keräämme siitepölyä, propolista ja pergaa mehiläispesistä, mutta huomioimme mehiläisten omat tarpeet  ja varmistamme, että ensisijassa mehiläiset saavat heille tarpeellisen määrän kerättyä.

  Yrittäjinä toistemme ja perheemme tuki on tarvittaessa iso apu mehiläisten hoidossa. Molemmat Elisa ja Jemina on suorittaneet mehiläistarhaajan ammattitutkinnon. Lisäksi koulutusta ja uuden oppimista pidetään yllä mm.käymällä aktiivisesti Suomen mehiläisliiton järjestämissä koulutuksissa. Molemmat tarhaajat osallistuvat mm. liiton järjestämään varroapunkin sikiökatkos tutkimukseen, että kaikille tarhaajille saataisiin uusia hoitotapoja ja tietoa mehiläispesien käyttäytymisestä. Pyrimme myös tekemmään yhteistyöyä muiden tarhaajien kanssa, sillä varsinkin saman alueen tarhaajien kanssa on hyvä sopia yhdessä hoitomenetelmistä. Jemina osallistui kesänä 2023 euroopan laajuiseen Insignia projektiin missä kerättiin meidän mehiläisistä ja mehiläispesästä tietoa, lisäksi Helsingin yliopistolta kävi tutkijat seuraamassa Jalasjärvellä mehiläisten toimintaa ja ottivat näytteitä.


Tulevaisuudessa

Tulevaisuudessa haluamme olla myös edelläkävijöitä ja nyt jo 2/3 osaa hunajasta on luomu vuonna 2024 ja vuonna 2025 kaikki hunajamme ovat luomua. Meille on myönnetty 2022 myös Suomalaisen työn merkki, Suomalainen avainlippu, lisäksi meillä on Hyvää Suomestamerkki hunajalle.

Vallinmäen Tila

Jeminan perhe asuu Jalasjärven, Ala-Vallissa, Vallinmäen tilalla. Perheeseen kuuluu kaksi tytärtä. Perhe asuu Jeminan sukutilalla, missä Jemina on jo kymmenes polvi. Tila on ollut suvun hallussa 1751 luvulta saakka. Nyt tilalla tarhataan mehiläisiä luomupeltojen varsilla ja metsäpesillä. Tilalla on Mehiläisten lisäksi kanoja, ankkoja, lampaita ja kissa.

Asiakkaita palvelee vanhan kivinavetan päädyssä oleva tunnelmallinen tilapuoti ympäri vuoden sopimuksen mukaan. Tilapuodista voit ostaa niin lahjat kuin tulijaisetkin. Tilapuodista löydät myös muiden pienyrittäjien tuotteita. Lisäksi tilalla järjestetään erilaisia tapahtumia ympäri vuoden. Jemina on toiminut mehiläisliiton hallituksessa vuoden 2023 alusta. Jemina vaikuttaa ammattitarhaajavaliokunnan puheenjohtajana ja on mukana myös mehiläisliiton luomuvaliokunnassa.

 Lue lisää: www.vallinmaentila.fi

Häme Highland Honey

Elisan perhe asuu Hämeenlinnan, Järviylängöllä Alhaisten tilalla. Perheeseen kuuluu neljä lasta ja puoliso. Perhe asuu Mikon sukutilalla ja on tilan kuudes sukupolvi. Tilalle on myönnetty Wildlife Estate luontotila sertifikaatti. Halu pitää luonto ja elinympäristöt kunnossa myös seuraaville sukupolville ohjaa toimintaa tilalla.

Elisan kiinnostus pölyttäjiin ja hunajaan luonnollisena makeuttajana ohjasi tilan toimintaa entistä pölyttäjäystävällisempään suuntaan. Kotitarhan mehiläiset pölyttävät puutarhan ja kasvimaan antimet unohtamatta metsämarjoja. Häme Highland Honey:n muut mehiläistarhat sijaitsevat Hämeen järviylänköalueella, Urjalassa, Tammelassa, Forssassa, Valkeakoskella, Akaassa ja Hämeenlinnan Iittalassa.

Mikon työ Suomen Riistakeskuksen erikoisuunnittelijana on mahdollistanut tuomaan tietotaidon myös käytäntöön. Tilalla on monta kosteikkoa, oma suojelualue, metsää uudistetaan jatkuva kasvatuksen mukaisesti ja myöskin kulottamalla. Useat metsäinsinööriopiskelijat ovat saaneet lähiopetusta tilalla. Peltoja viljellään kaura-nurmikiertoisesti, unohtamatta riista- kukka- sekä monimuotoisuuskaistoja. Perinnebiotoopeja hoitavat kesälampaat laiduntamalla. Tilalta löytyy myös hämäläisiä maatiaiskanoja.
crossmenu