フナヤ・ヘトケにとって起業家精神とは何ですか?

Hunaja Hetki ja yrittäjyys

Aloitetaan vaikka siitä, että kello on 22.39 Ruotsin aikaa, olemme lomalla ja hengähdämme hetken joulun kiireisen myyntiajan jälkeen. Lapset on nukkumassa ja talo hiljainen. Pitkän inspiroiman viestittelyn jälkeen keitin kupin kuumaa teetä ja päätin avata tietokoneen, sillä tiesin, että nyt on hetki kun työt sujuu kuin tanssi ja ajatus kulkee. Onko se väärin? Me olemme tottuneet pitkälti virka-aikana olemaan töissä tai ainakin moni varsinkin perheellinen ihannoi virka-ajalle tehtyä työtä ja kyllä siinä on paljon hyviä puolia. Yrittäjyys on kuitenkin yrittämistä, jossa mitään ei tapahdu jos mitään ei tee. Milloin ne asia sitten tulisi tehdä? Olemme toki tavoitettavissa ja ainakin pyrimme olemaan virka-aikana, mutta usein meihin ovat asiakkaat yhteydessä, silloin kun heillä on tarve ja se voi olla milloin vain. Messut, markkinat, myyntitapahtumat ovat virka-ajan ulkopuolella, sillä silloin asiakkaat pystyvät osallistumaan paremmin. Kello käy ja uskon, että olen tietokoneella vielä puolelta öin. Tiedän kuitenkin, että lapsille on aamulla hoitaja ja tekemistä. Itse olen parhaimmillani kun olen päivän viettänyt lasten kanssa, hengähtänyt ja rauhassa hiljaisuudessa avaan tietokoneen ja mietin to do listaa, vastaan sähköposteihin, päivitän verkkosivuja ja kirjoitan tätä blogia. Kukaan ei keskeytä, puhelin ei soi, kukaan ei vastaa sähköpostiin takaisin heti. Aikaa vain minun omien ajatusten kanssa ja töiden kanssa.

Päiväsaikaan sähköpostiin saattaa kilahtaa useita kymmeniä viestejä joihin osaan pitää reakoida heti, osaan pian ja osaan pitää miettiä, koska vastaa, että eivät jää unholaan uusien ja seuraavan päivän kymmenien viestien taakse. Päivällä myös puhelin soi, pitää tehdä ruokaa, hoitaa lapset, eläimet ja säät vaihtelee. Mehiläisiä ei voi esimerkiksi hoitaa sateella ja tilanteet muuttuvat nopeasti. Emme usko kuitenkaan tämän olevan ongelma.

Palkka työ vs. yrittäminen

Ajatellaan, että tekisimme esimerkiksi kolmevuoro työtä ma ja ti vapaa, ke, to iltaa ja pe ja la yö su nukkuma päivä. Lapset olisi koulussa, me töissä, nukkumassa ja luultavasti aina väärään aikaan tavoitettavissa. Yrittäjänä meidän on mahdollisuus joustaa ja luovia. Ei aina ja on kiireellisiä sesonkia, mutta loppupeleissä me itse päätämme mikä on tärkeää ja mikä ei. Meille Hunaja Hetkellä on myös se etu, että meitä on kaksi eli aina voi pyytää apua ja jakaa tehtäviä.

Joulun olimme molemmat Hunaja Hetken yrittäjät myymässä 22 päivää yhteen soittoon, plus muut työt mitä se aiheutti. Sen jälkeen olemme olleet koko ajan lasten kanssa ja lapset palaavat vasta 8.1. kouluihin ja hoitoon. Voimme ottaa töistä vapaata perheelle tai voimme ottaa perheen mukaan töihin. Meidän lapsien paras asia kesällä oli Hunaja Hetken toimipisteillä järjestettävät kesätapahtumat. Pari otetta kesän keskusteluista, Tytär: "Äiti äiti, koska se tapahtuma taas on, eikö se voisi olla jo huomenna?" Äiti: " mikä oli kesällä parasta?" Tytär:" Mun yks hoitotäti kävi meillä kesätapahtumassa ja leikki mun kanssa koko päivän, se tuli kattoon mua" Siinä samalla kun kerrot ja näytät lapsille ja perheelle, että tämä on sitä äidin työtä myös ja he saavat olla mukana katsomassa.

Lisäksi lyhyet tapahtumat ja markkinat muualla esimerkiksi vappuna lapset olivat mukana ja leikkivät koko päivän ja olivat lasten radalla kun äidit olivat töissä. Vapaus valita ja tehdä on mielestämme iso osa yrittäjyyttä ja ei se ei ole aina helppoa. Me olemme esimerkiksi olleet ensimmäisen vuoden aikana melkein oikeudessa, meidän asianajaja kuoli, toisella meistä oli halvaus ja useita muita vastoinkäymisiä on sattunut ennemmän kun voisi kuvitella. Mutta voiko vastoinkäymisiä sattua jos ei koskaan yritä? Voiko onnistua jos koskaan ei yritä? Me olemme myös onnistuneet, olemme ottaneet aikalisää, olemme kehittäneet omaa toimintaamme, olemme ottaneet opiksi. Parasta on yrittäjyydessä varmasti ollut kuitenkin kohtaamiset niin upeat yrittäjät joihin olemme päässeet tutustumaan, mutta ennen kaikkia upeat kohtaamiset asiakkaiden kanssa. Emme usko kumpikaan myöskään, että Hunaja Hetkeä olisi ilman meitä molempia. Se toisen tuki ja turva, samanlainen ajatuksen juoksi ja ymmärtäminen asioista on ihan mieletöntä.

Kerromme blogissa lisää mitä yrittäjyys tarkoittaa meille ja millaista on olla yrittäjä.

Tulemme kertomaan kevään mitaan mitä kaikkea Hunaja Hetken yrittäjyyteen kuuluu ja millainen vuosi meille on tulossa 🙂

Ota meidän somekanavat nimellä Hunaja Hetki seurantaan TikTokissa, Instassa ja Facebookissa ja tule seuraamaan meidän toimintaa kuvien ja videoiden välityksellä!