Bin är värdefulla pollinatörer vars betydelse för både jordbruk och biologisk mångfald är oersättlig. Den nationella pollinatörstrategin och handlingsplanen, som publiceras av miljöministeriet, är viktiga steg för att trygga framtiden för pollinatörer och pollinering i Finland.

Målet med strategin är att stoppa minskningen av antalet och mångfalden av pollinatörer till 2030, stärka pollinatorpopulationerna och säkra pollineringen av naturliga och odlade växter. Handlingsplanen innehåller 27 åtgärder som fokuserar på att förbättra pollinatörernas livsmiljöer, ansvarsfull användning av domesticerade pollinatörer, förbättra forsknings- och övervakningsdata samt kommunikation och rådgivning.

Nationell pollinatorstrategi och handlingsplan

Biodling är en viktig del av denna strategi. Biodling är en viktig del av skyddet och underhållet av pollinatörer, och att säkra den i framtiden är avgörande för jordbruket och den biologiska mångfalden. Miljödepartementet har tagit hänsyn till detta och strävar på många sätt efter att säkerställa bigårdens nytta och kontinuitet.

Ett viktigt medel är att främja säker användning av odlade pollinatörer. Detta inkluderar bland annat att förbättra honungsbins hälsa, välbefinnande och produktivitet samt att främja ansvarsfull användning och import av honungsbin. Dessutom stärks utbildningen av biodlare och kvalitetskontroll av honung utvecklas.

En annan viktig aspekt är hänsynen till vilda pollinatörer och förbättringen av deras livsmiljöer. Det innebär bland annat att förbättra livsmiljöerna och levnadsvillkoren för hotade och vanliga pollinatörer, samt att förbättra forskning och övervakningsinformation om pollinatörer. Dessutom kommer en kartläggning av platsen och antalet skyddsbikupor att påbörjas, utifrån vilken en rekommendation ska tas fram för hållbara bikupor som inte skadar naturliga pollinatörer.

Dessutom tas utmaningarna med klimatförändringarna och deras inverkan på biodlingen på allvar. Ansträngningar görs för att förbereda sig för de hot som klimatförändringarna utgör för biodlingen och utveckla hållbara lösningar som möjliggör kontinuiteten i biodlingen och upprätthåller jordbrukets pollineringstjänster samtidigt som vilda pollinatorer beaktas.

Med hjälp av dessa åtgärder strävar miljöministeriet efter att säkerställa bigårdens fördelar och kontinuitet i framtiden, samtidigt som det främjar hållbar utveckling och miljöskydd.

Professionell biodling: högkvalitativ och ansvarsfull honung för konsumenterna

Biodling är mer än bara en hobby för Hunaja Hetke – det är en professionell verksamhet som kräver engagemang och djup förståelse. Var går gränsen mellan hobby och professionell biodling inom biodling?

Den professionella strävar ständigt efter att utveckla sina färdigheter och förståelse för området. Kontinuerlig utbildning är en viktig del av professionalism och det hjälper oss att hålla oss uppdaterade med den senaste utvecklingen och innovationerna inom vårt område. Den professionella håller sig uppdaterad om branschens utveckling och deltar aktivt i branschevenemang och nätverksevenemang. Att utnyttja nya innovationer och forskningsresultat är en del av en professionells verksamhet.

Omfattning och resurser varierar mellan hobby och professionell biodling. Professionalism sker ofta i större skala och kräver resurser som lokaler, utrustning och arbetskraft. Verksamheten planeras och genomförs ansvarsfullt och effektivt.

Professionalism inom biodling betonas i engagemanget för pollinatörernas välbefinnande och hälsa. Att investera tid och resurser i binas vård, hygien och näring säkerställer bästa möjliga livsmiljö för bina. Vårt företag är starkt engagerat i hållbar biodling.

Mot hållbar biodling och värna om naturlig mångfald

Biodlingens hållbara framtid byggs i samarbete med miljö och samhälle. Ansvarsfull biodling erbjuder högkvalitativ honung till konsumenter samtidigt som pollinatörernas välbefinnande och biologisk mångfald skyddas. I samarbete med miljödepartementet och yrkesverksamma skapas hållbara lösningar som främjar både bigårdens och miljöns välbefinnande i framtiden.

 

Källor:

Nationell pollinatorstrategi och handlingsplan

 

 

 

 

Kom och sprid binas magi - Vi söker nya återförsäljare!

Hej, du älskare av natur och rena, autentiskt finska produkter!

Vi är ett inhemskt litet företag vars passion är den finska naturen, skötseln av bin och allt det goda som dessa hårt arbetande små arbetare erbjuder oss. I åratal har vi omsorgsfullt fostrat våra bin och förfinat deras produkter, och erbjudit våra kunder endast den bästa kvaliteten. Nu söker vi nya partners som delar vår passion och vill vara med och sprida binas magi över hela Finland.

Vårt utbud innehåller högkvalitativa, handgjorda produkter som är gjorda med mycket hjärta och ansvar. Du kan bekanta dig med våra produkter i vår webbutik www.hunajahetki.fi Vi erbjuder bland annat:

Vi söker återförsäljare som är lika angelägna om att erbjuda sina kunder hållbara produkter av hög kvalitet. Om du har en butik, café, delikatessbutik, kosmetikabutik eller annan verksamhet som uppskattar inhemskt hantverk och naturlighet, kontakta oss! Vi vill höra mer om dig och hur vi skulle kunna arbeta tillsammans.

När du går med i vår partner får du inte bara tillgång till ett unikt produktutbud, utan även vår support inom marknadsföring och produktpresentation. Vi tror på ett starkt samarbete och vill se till att både vi och våra återförsäljare blir framgångsrika.

Missa inte denna möjlighet. Bli en del av vår växande familj och hjälp till att sprida de goda nyheterna om bikupaprodukter! Vi ser fram emot att höra av dig.

Kontakta oss: info@hunajahetki.fi | 0442475773

Välkommen att vara med och skapa en grönare och hälsosammare morgondag - tillsammans!

Tid för nya början

När de sista resterna av vintern smälter och de första vårblommorna kikar upp ur marken blir naturen levande igen. Det här är en tid som ger nytt hopp och nya möjligheter – inte bara för oss människor, utan också för bisamhällen som har överlevt en lång och kall vinter. Våren är en kritisk årstid för bin och biodlare; det är en tid då bigården lever och andas i en atmosfär av förnyelse.

The Awakening of the Bee Colony

Vårens första varma dagar markerar början på uppvaknande och aktiv aktivitet för bisamhället. Bina, som tillbringat vintern i en klunga för att hålla varandra varma, börjar nu lämna kupan på jakt efter de första källorna till pollen och honung. Detta är den tid då biet visar oss sin otroliga anpassningsförmåga och livslust.

Vårens betydelse för biodlaren

Våren är en lika hektisk tid för biodlare. Efter vintern är det viktigt att kontrollera bikupornas tillstånd och se till att kolonierna har tillräckligt med resurser för att fortsätta växa. Biodlaren övervakar bikupornas hälsa, lägger till ytterligare utrymme för drottningen att lägga ägg vid behov och ser till att bina har tillgång till tillräckliga källor till pollen och honung.

Symbios av vårblommor och bin

Vårblommornas prakt är inte bara till för det mänskliga ögats nöje; de är livsnödvändiga för bin, som samlar pollen och nektar från dem. Tidiga vårblommor som snödroppar, krokusar och maskrosor är de första födokällorna för bin. Den här säsongen lyfter fram det unika förhållandet mellan bin och växter – en symbios som stödjer ekosystemens mångfald och produktivitet.

Hållbar biodling under våren

På våren använder biodlare hållbara metoder för att säkerställa att bin kan fortsätta sitt arbete för ekosystemet. Det innebär att använda ekologiska metoder för skadedjursbekämpning, plantera mångsidiga växter som matkällor för bin och aktivt övervaka bisamhällens hälsa.

Vårens lektioner

Vår i bigården lär oss anpassningsförmåga, förnyelse och vikten av samarbete. Bin, dessa små men extremt viktiga varelser, påminner oss om naturens kretslopp och hur värdefulla varje del av ekosystemet är.

 

En solig vår utan hopp Honey Moment damer!

 

Ett säkert vårtecken - Bin

Vad är det säkra tecknet på en biodlare? Jo, naturligtvis, de första flygande bina och solens strålar. Det finns dock ingen anledning att rusa och man bör ge bina frid. I Tavastehus finns dock vissa skyddsrum på en så varm plats att vi kunde gissa när mätaren visade plus fyra grader, att det har funnits flugor på gården. Häromveckan gick vi för att kolla binas tillstånd vid de första bikuporna. Det är viktigt att kontrollera att bina kan flyga ut ur kupan, att det finns tillräckligt med mat och om man hittar döda bon är det bra att stänga sina flygöppningar så att eventuella sjukdomar inte sprider sig till bon i närområdet.

Som tur var för oss såg holken bra ut. Nu har det varit en väldigt kall vinter, vilket har råkat vara under vår plantskola, så jag är orolig för hur bina mår. Som tur är är dock kylan inget problem för bon från början, så länge boet är tillräckligt starkt för att hålla värmen.

Varför dör då några av bon?

Vad kan orsaka bodöd utanför flygsäsongen. Om vi börjar på hösten är det första problemet på hösten kvalstret, om kvalsterpopulationen är stor och bina inte får friska vinterbin och vintern är utmanande. Boet kan dö om vaktmästaren inte hinner vidta förebyggande åtgärder. Speciellt om fästingarna hinner orsaka sjukdomar som vingröta i bon är viltet mycket möjligt förlorat. Den andra är bonsrån, d. v. s. ett bo rövar ett annat svagare bo, i vilket fall boet går svagt mot vintern eller dör av hunger, även före vintern. Vid denna tidpunkt måste dock djurhållaren övervaka bonens beteende och minimera rån med sina handlingar. Lämna till exempel inte honung nära bikuporna. Sedan kommer björnarna. Björnar förstör bon på vintern före vinterdvalan och på våren när de vaknar mycket hungriga. Björnar söker i bon efter larver efter protein och honung. Björnar är ett stort och växande problem i bigårdar. När våren kommer kan gråhuvad hackspett också göra hål i bon och förstöra även ett starkt bo redan på en dag. Efter hackspettar är myror också mycket dåliga och förstör även ett starkt bo på en eller två dagar. Med andra ord kan bon också dö på grund av yttre faktorer. En dålig bipopulation eller en dålig drottning kan också leda till att kupan dör. På våren kan man också hitta så kallade vråkbon, då mamman inte lägger fler ägg än pojkar, d.v.s. I det här fallet börjar boets kondition sjunka när inga nya arbetare föds i boet, vilket skulle ta hand om och främja boets kondition och tillväxt. Det är därför viktigt att övervaka även drottningens hälsa.

Vad händer härnäst i bikupor?

Ämnet gick till bikuporna, men nu när binas matsituation har observerats tittar vi på binas tillräckliga födotillgång och väntar på varmt väder, att pilen ska börja blomma och bina ska kunna samlas pollen och honung till mat. På så sätt börjar holken kläckas och växa fram lite i taget fram till sommaren, så att boet är tillräckligt starkt när honungsinsamlingssäsongen drar igång.

 

 

Älskling En stunds hälsning från Helsingfors!

Arbetsresan började igår med ett möte i Tammerfors och i morse hade vi ett härligt tillfälle i riksdagshusets lilla riksdag när Noora Fagerström bjöd in oss för att höra om företagande. Noora berättade om det aktuella regeringsprogrammet och överhuvudtaget pratade vi om företagande, vad som ska beaktas, vilka värderingar företagare ska ha och annat härligt som vi företagare ska vara medvetna om och ta hänsyn till i vår dagliga verksamhet .

Hunaja Hetki är ett starkt växande företag och det har varit fler motgångar än man vågar säga högt. Men motgångar har alltid övervunnits. Tro på det du gör, kundfeedback, andra entreprenörer runt omkring dig och kvalitetsprodukter är saker som är bra att jobba för. Men framförallt, det faktum att vi gör detta tillsammans som vänner, affärskollegor, kvinnliga företagare ger oss viljan och styrkan att fortsätta! Nuläget är något som ligger på ytan och vi på Hunaja Hetke skulle väldigt gärna vilja att frågorna om anställda och företagare kunde föras framåt tillsammans och vi skulle få en lösning på saker utan strejk. Vi företagare går igenom mycket svåra tider. Först kom coronan, kriget, sedan elkrisen och mycket, mycket annat som påverkar vår verksamhet. För att inte tala om de personliga motgångar som har räckt på vägen.

Entreprenörskap är hårt arbete, men att vara anställd är också hårt arbete, eftersom vi också har varit anställda innan vi blev företagare. En del av anledningen till att vi blivit företagare har varit de dåliga villkoren för de anställda. Det skulle vara så underbart om vi kunde hitta en balans för dessa i Finland. Hur skulle vi tillsammans kunna föra saker framåt så att det inte är på andra sidan, utan tvärtom. Utan entreprenörer finns inga jobb och utan jobb finns inga entreprenörer.

Hunaja Hetki är vid den punkt där vi har anställt hjälp för säsongsarbete och målet är att fortsätta anställa arbetare under säsongen, men också att anställa en heltidsanställd till vårt team. Att anställa en medarbetare är ett stort steg och kräver mycket arbete. Det är jättebra att man med eget företagande kan jobba och även anställa arbetskraft och på så sätt skapa fler jobb i Finland. Det är dock inget lätt steg, för man vet aldrig vad som händer och vad det blir för dag imorgon.

Så vilka bekymmer har vi? Till exempel börjar vår mässsäsong samtidigt som denna strejk. Arbetet med veckor, om inte månader, har gjorts under lång tid. Arbetstiden kan inte längre ändras eller ställas in, eftersom det är utfört arbete, men mässan kan ställas in eller inte, men kommer kunderna att kunna närvara. Vi har själva betalat mässplatsen, gjort produkterna, annonserat och så vidare. Nu pratar vi om en mässa, men tänk om det är flera evenemang och alla slåss om folks köpkraft och när köpkraften försvagas, som jag nämnde tidigare, t.ex. på grund av corona-viruset, kriget och det stigande elpriset. Företag har redan gått i konkurs och kommer att fortsätta göra det, men hur skulle vi kunna hantera ärendet så att konkurser och liknande utmaningar kunde minimeras och inte skulle skada situationerna mer själva. Vår egen tur vid det här laget är att våra produkter inte är lättförgängliga och försäljningsperioden är mycket längre, men hur är det med företagen vars produkter är lättfördärvliga?

Vi har inte själva svaren och hur allt ska hanteras. Det är svårt att välja sida i olika situationer, vilket är bra och vilket som är dåligt. Vi kommer dock att övervaka situationen, om den inte syns i vår rea annars. Fakturorna slutar inte komma, även om försäljningen inte kommer.

Vi önskar alla en trevlig vår och en bättre morgondag!

 

Honey Moment

Jemina och Elisa

 

Ps följ oss på instagram, tiktok och facebook som hunajahetki 🙂

korsameny