Бджоли і сільське господарство

Mehiläiset ovat vielä tiukasti talvipallossa, mutta nyt on jo hyvä suunnitella ensi kesää mehiläisten osalta

 

Mehiläiset ovat olennainen osa maailman ekosysteemiä ja niiden rooli maataloudessa on korvaamaton. Mehiläishoito, eli apikulttuuri, on muodostunut keskeiseksi osaksi maatalouskäytäntöjä ympäri maailmaa, sillä mehiläiset ovat pääasiallisia pölyttäjiä monille kasveille, jotka ovat tärkeitä ihmisen ravinnonlähteitä ja luonnon monimuotoisuuden ylläpitäjiä. Tässä artikkelissa tarkastellaan lähemmin mehiläisten merkitystä maataloudessa, niiden tuottamia hyötyjä sekä haasteita, joita mehiläishoidon alalla kohdataan.

Mehiläisten rooli maataloudessa

Mehiläiset ovat tehokkaimpia luonnon pölyttäjiä, mikä tekee niistä välttämättömiä kasvien lisääntymiselle ja geneettisen monimuotoisuuden säilymiselle. Yli 75% maailman johtavista ruokakasveista hyötyy jossain määrin eläinpölytyksestä, ja mehiläiset ovat tässä avainasemassa. Pölytyksen avulla kasvit tuottavat marjoja ja hedelmiä, jotka ovat tärkeitä sekä ihmisen ravinnolle että villieläinten ruokavalioille.

Mehiläispölytys ei ainoastaan lisää satojen määrää, vaan parantaa myös niiden laatua. Esimerkiksi monet hedelmät, kuten omenat ja mansikat, kehittyvät paremmin, kun ne on pölytetty mehiläisillä, mikä johtaa suurempiin ja täyteläisempiin marjoihin ja hedelmiin. Mehiläispölytyksen taloudellinen arvo maailmanlaajuisesti on arvioitu miljardeiksi euroiksi vuodessa, mikä korostaa niiden merkitystä globaalissa ruoantuotannossa.

Mehiläisten hyödyt maataloudelle

Mehiläisten hyödyt maataloudelle ulottuvat laajalle. Ensinnäkin, ne auttavat kasvattamaan satoja monille tärkeille viljelykasveille, kuten marjoille, hedelmille ja niin edelleen. Toiseksi, mehiläispölytys tukee luonnon monimuotoisuutta ja ekosysteemin terveyttä, mikä on elintärkeää maaperän kunnon ja kasvien terveyden kannalta. Kolmanneksi, mehiläiset edistävät ruoan turvallisuutta ja ravitsemuksellista monimuotoisuutta, sillä monipuoliset ja runsaat sadot ovat perusta terveelliselle ruokavaliolle.

Lisäksi mehiläiset tuottavat hunajaa, vahaa, propolista ja kuningatarhyytelöä, jotka ovat arvokkaita tuotteita niin ravitsemuksellisesti kuin taloudellisestikin. Hunaja on paitsi suosittu luonnollinen makeutusaine, myös tunnustettu sen terveysvaikutuksista. Mehiläisvaha puolestaan on arvostettu ainesosa kosmetiikassa ja kynttilöissä, kun taas propolis ja kuningatarhyytelö ovat suosittuja luontaistuotteissa niiden väitettyjen terveyshyötyjen vuoksi.

Mehiläishoidon haasteita on riittävä osaaminen, sääolosuhteet ja mahdollises mehiläistaudit mikäli niihin ei puutu ajoissa.

Suomessa esimerkiksi mansikan viljely hyötyy mehiläispölytyksestä suuresti

Mehiläistarhaus tarjoaa merkittäviä hyötyjä mansikan viljelyksille, mikä tekee siitä olennaisen osan nykyaikaista maataloutta. Nämä hyödyt ulottuvat sadon määrän ja laadun parantamisesta ekologisen kestävyyden edistämiseen. Tässä tarkastellaan lähemmin, miten mehiläistarhaus vaikuttaa positiivisesti mansikan viljelyyn:

Parantunut pölytys ja sadon lisääntyminen

Mehiläiset ovat tehokkaita pölyttäjiä, ja niiden aktiivisuus mansikkapelloilla voi merkittävästi lisätä marjojen määrää. Mansikankukat tarvitsevat ristipölytystä tuottaakseen hedelmiä, ja mehiläiset auttavat siirtämään siitepölyä kukasta toiseen. Tämä ei ainoastaan lisää hedelmien määrää vaan myös varmistaa, että kukin hedelmä kehittyy täysin ja saavuttaa halutun koon ja muodon.

Sadon laadun parantaminen

Mehiläispölytyksen on osoitettu parantavan mansikoiden laatua. Täydellisesti pölytetyt kukat tuottavat tasaisemman muotoisia ja suurempia mansikoita verrattuna vähemmän tai epätäydellisesti pölytettyihin kukkiin. Tämä ei ainoastaan lisää mansikoiden markkina-arvoa vaan myös kuluttajien tyytyväisyyttä, sillä suuremmat ja kauniimmat hedelmät ovat houkuttelevampia.

Kasvien geneettisen monimuotoisuuden ylläpitäminen

Mehiläisten pölyttäessä mansikkakukkia ne edistävät geneettisen materiaalin vaihtoa kasvien välillä, mikä ylläpitää ja jopa lisää lajikkeiden geneettistä monimuotoisuutta. Tämä on tärkeää pitkän aikavälin viljelyyn sopeutumisen ja tautiresistenssin kannalta, mikä voi parantaa mansikanviljelyn kestävyyttä ja tuottavuutta.

Tautien ja tuholaisten vähentynyt esiintyminen

Terveet, mehiläispölytetyt kasvit ovat yleensä vastustuskykyisempiä taudeille ja tuholaisille. Kun mansikat pölytetään tehokkaasti, ne kasvavat voimakkaammiksi ja terveemmiksi, mikä voi vähentää tarvetta kemiallisille torjunta-aineille. Tämä vähentää tuotantokustannuksia ja on parempi sekä ympäristölle että kuluttajien terveydelle.

Ekologisen tasapainon ja biodiversiteetin edistäminen

Mehiläistarhaus edistää ekologista tasapainoa ja biodiversiteettiä viljelyalueilla. Mehiläiset eivät ainoastaan pölytä mansikoita, vaan myös muita kasveja alueella, mikä tukee laajempaa ekosysteemiä. Tämä voi auttaa houkuttelemaan muita hyödyllisiä hyönteisiä ja edistämään kasvien terveyttä ja tuottavuutta.

Miksi siis käyttää mehiläisiä pölytyksessä?

Mehiläistarhauksen hyödyt mansikan viljelyksessä ovat selvät. Tehokas pölytys mehiläisten toimesta voi merkittävästi lisätä sadon määrää ja parantaa marjojen ja hedelmien laatua. Lisäksi mehiläistarhaus tukee biodiversiteetin säilymistä ja ekologista kestävyyttä.

Mistä voi löytää hyvän mehiläistarhaajan ja ostaa pölytyspalveluita ja miksi pölytyspalvelut tulisi ostaa ammattilaiselta?

Me Hunaja Hetkellä voime opastaa pölyttäjoen löytämiseen eri puolilla Suomea kontaktiemme ansiosta. Pölytyspalveluu on tärkeä ottaa ammattilaiselta, joka osaa laskea tarvittavan pesämäärän satoalueelle, oikean ajankohdan ja oikeaoppisen pesien sijoittelun ja maaston tuntemisen alueella.

Mikäli heräsi kysyttävää tai haluat kuulla lisää pölytyksestä tai maatalouden hyödyistä pölytykseen ole yhteydessä!