Mehiläiset ovat arvokkaita pölyttäjiä, joiden merkitys sekä maataloudelle että luonnon monimuotoisuudelle on korvaamaton. Kansallinen pölyttäjästrategia ja toimenpidesuunnitelma, julkaistu Ympäristöministeriön toimesta, ovat tärkeitä askelia kohti pölyttäjien ja pölytyksen tulevaisuuden turvaamista Suomessa.

Strategian tavoitteena on vuoteen 2030 mennessä pysäyttää pölyttäjien määrän ja monimuotoisuuden väheneminen, vahvistaa pölyttäjäkantoja ja turvata luonnon- ja viljelykasvien pölytys. Toimenpidesuunnitelma sisältää 27 toimenpidettä, jotka keskittyvät pölyttäjien elinympäristöjen parantamiseen, tarhattujen pölyttäjien vastuulliseen käyttöön, tutkimus- ja seurantatiedon parantamiseen sekä viestintään ja neuvontaan.

Kansallinen pölyttäjästrategia ja toimenpidesuunnitelma

Mehiläistarhaus on keskeinen osa tätä strategiaa. Mehiläistarhaus on tärkeä osa pölyttäjien suojelua ja ylläpitoa, ja sen turvaaminen tulevaisuudessa on olennaista maatalouden ja luonnon monimuotoisuuden kannalta. Ympäristöministeriö on ottanut tämän huomioon ja pyrkii monin tavoin varmistamaan mehiläistarhauksen hyödyt ja jatkuvuuden.

Yksi keskeinen keino on tarhattujen pölyttäjien turvallisen käytön edistäminen. Tämä sisältää muun muassa tarhamehiläisten terveyden, hyvinvoinnin ja tuottavuuden parantamisen sekä tarhattujen pölyttäjien vastuullisen käytön ja maahantuonnin edistämisen. Lisäksi mehiläistarhaajien koulutusta vahvistetaan ja hunajan laadunvalvontaa kehitetään.

Toinen tärkeä osa-alue on luonnonvaraisten pölyttäjien huomioiminen ja niiden elinympäristöjen parantaminen. Tämä tarkoittaa muun muassa uhanalaisten ja yleisten pölyttäjien elinympäristöjen ja elinolosuhteiden parantamista sekä pölyttäjiä koskevan tutkimus- ja seurantatiedon parantamista. Lisäksi käynnistetään kartoitus tarhamehiläispesien sijainnista ja määrästä, jonka pohjalta laaditaan suositus kestävistä pesätiheyksistä, jotka eivät aiheuta haittoja luonnonpölyttäjille.

Lisäksi ilmastonmuutoksen tuomat haasteet ja niiden vaikutus mehiläistarhaukseen otetaan vakavasti. Pyritään varautumaan ilmastonmuutoksen mehiläistarhaukselle tuomiin uhkiin ja kehitetään kestäviä ratkaisuja, jotka mahdollistavat mehiläistarhauksen jatkuvuuden ja säilyttävät maatalouden pölytyspalvelut luonnonvaraiset pölyttäjät huomioiden.

Näiden toimenpiteiden avulla Ympäristöministeriö pyrkii varmistamaan mehiläistarhauksen hyödyt ja jatkuvuuden tulevaisuudessa, edistäen samalla kestävää kehitystä ja ympäristön suojelua.

Ammattimainen mehiläistarhaus: laadukasta ja vastuullista hunajaa kuluttajille

Mehiläistarhaus on Hunaja Hetkelle enemmän kuin pelkkä harrastus – se on ammattimaista toimintaa, joka vaatii sitoutumista ja syvällistä ymmärrystä. Missä mehiläistarhauksessa menee raja harrastuksen ja ammattimaisen mehiläistarhauksen välillä?

Ammattilainen pyrkii jatkuvasti kehittämään osaamistaan ja ymmärrystään alasta. Jatkuva kouluttautuminen on olennainen osa ammattimaisuutta ja se auttavat meitä pysymään ajan tasalla alamme uusimmista kehityssuunnista ja innovaatioista. Ammattilainen pysyy ajan tasalla alan kehityksestä ja osallistuu aktiivisesti alan tapahtumiin ja verkostoitumistilaisuuksiin. Uusien innovaatioiden ja tutkimustulosten hyödyntäminen on osa ammattilaisen toimintaa.

Mittakaava ja resurssit vaihtelevat harrastuksen ja ammattimaisen mehiläistarhauksen välillä. Ammattilaisuus usein tapahtuu suuremmassa mittakaavassa ja vaatii resursseja, kuten tiloja, laitteita ja työvoimaa. Toiminta on suunniteltu ja toteutettu vastuullisesti ja tehokkaasti.

Ammattilaisuus mehiläistarhauksessa korostuu sitoutumisessa pölyttäjien hyvinvointiin ja terveyteen. Panostamalla aikaa ja resursseja mehiläisten hoitoon, hygieniaan ja ravintoon varmistetaan mehiläisten paras mahdollinen elinympäristö. Yrityksemme sitoutuu vahvasti kestävään mehiläishoitoon.

Kohti kestävää mehiläistarhausta ja luonnon monimuotoisuuden turvaamista

Mehiläistarhauksen kestävä tulevaisuus rakentuu yhteistyössä ympäristön ja yhteiskunnan kanssa. Vastuullinen mehiläistarhaus tarjoaa laadukasta hunajaa kuluttajille samalla kun se turvaa pölyttäjien hyvinvoinnin ja luonnon monimuotoisuuden. Ympäristöministeriön ja ammattilaisten yhteistyöllä luodaan kestäviä ratkaisuja, jotka edistävät sekä mehiläistarhauksen että ympäristön hyvinvointia tulevaisuudessa.

 

Lähteet:

Kansallinen pölyttäjästrategia ja toimenpidesuunnitelma

 

 

 

 

Tule mukaan levittämään mehiläisten taikaa – Haemme uusia jälleenmyyjiä!

Hei sinä luonnon ja puhtaiden, aidosti suomalaisten tuotteiden ystävä!

Olemme kotimainen pienyritys, jonka intohimona on Suomen luonto, mehiläisten hoito ja kaikki se hyvä, mitä nämä ahkerat pikku työläiset meille tarjoavat. Vuosien ajan olemme huolella kasvattaneet mehiläisiämme ja jalostaneet niiden antimia, tarjoten asiakkaillemme vain parasta laatua. Nyt etsimme uusia kumppaneita, jotka jakavat intohimomme ja haluavat olla mukana levittämässä mehiläisten taikaa ympäri Suomea.

Valikoimamme kattaa laadukkaat, käsintehdyt tuotteet, jotka on valmistettu suurella sydämellä ja vastuullisesti. Tuotteisiimme voit tutustua verkkokaupassamme www.hunajahetki.fi Tarjoamme muun muassa:

Haemme jälleenmyyjiä, jotka ovat yhtä innokkaita tarjoamaan asiakkailleen korkealaatuisia, kestävän kehityksen mukaisia tuotteita. Jos sinulla on kauppa, kahvila, deli, kosmetiikkamyymälä tai muu liiketoiminta, joka arvostaa kotimaista käsityötä ja luonnollisuutta, ota yhteyttä! Haluamme kuulla lisää sinusta ja siitä, miten voisimme työskennellä yhdessä.

Liittyessäsi kumppaniksemme saat paitsi pääsyn ainutlaatuiseen tuotevalikoimaan, myös tukemme markkinoinnissa ja tuotteiden esillepanossa. Uskomme vahvaan yhteistyöhön ja haluamme varmistaa, että sekä me että jälleenmyyjämme menestyvät.

Älä jätä tätä mahdollisuutta käyttämättä. Tule osaksi kasvavaa perhettämme ja auta levittämään mehiläispesän tuotteiden ilosanomaa! Odotamme innolla yhteydenottoasi.

Ota yhteyttä: info@hunajahetki.fi | 0442475773

Tervetuloa mukaan luomaan vihreämpää ja terveellisempää huomista – yhdessä!

Uuden Alun Aikaa

Kun talven viimeiset jäänteet sulavat ja ensimmäiset kevätkukat kurkistavat maasta, luonto herää jälleen eloon. Tämä on aikaa, joka tuo uutta toivoa ja uusia mahdollisuuksia – ei vain meille ihmisille, vaan myös mehiläisyhdyskunnille, jotka ovat selviytyneet pitkästä ja kylmästä talvesta. Kevät on kriittinen kausi mehiläisille ja mehiläistarhaajille; se on aikaa, jolloin mehiläistarha elää ja hengittää uudistumisen ilmapiirissä.

Mehiläisyhdyskunnan Herääminen

Kevään ensimmäiset lämpimät päivät merkitsevät mehiläisyhdyskunnalle heräämisen ja aktiivisen toiminnan alkua. Mehiläiset, jotka ovat viettäneet talven klusterissa pitääkseen toisensa lämpiminä, alkavat nyt lähteä pesästä etsimään ensimmäisiä siitepölyn ja meden lähteitä. Tämä on aikaa, jolloin mehiläinen näyttää meille uskomattoman sopeutumiskykynsä ja elämänhalunsa.

Kevään Merkitys Mehiläistarhaajalle

Mehiläistarhaajille kevät on yhtä lailla kiireistä aikaa. Talven jälkeen on tärkeää tarkistaa mehiläispesien kunto ja varmistaa, että yhdyskunnilla on tarpeeksi resursseja jatkaa kasvuaan. Mehiläistarhaaja tarkkailee pesien terveyttä, lisää tarpeen mukaan lisätilaa kuningattaren munintaan ja varmistaa, että mehiläisillä on pääsy riittäviin siitepölyn ja meden lähteisiin.

Kevätkukkien ja Mehiläisten Symbioosi

Kevään kukkien loisto ei ole ainoastaan ihmissilmän iloksi; ne ovat elintärkeitä mehiläisille, jotka keräävät niistä siitepölyä ja mettä. Varhaiset kevätkukat, kuten lumikellot, krookukset ja voikukat, ovat ensimmäisiä ravinnonlähteitä mehiläisille. Tämä kausi korostaa mehiläisten ja kasvien välistä ainutlaatuista suhdetta – symbioosia, joka tukee ekosysteemin monimuotoisuutta ja tuottavuutta.

Mehiläistarhauksen Kestävä Käytäntö Keväällä

Keväällä mehiläistarhaajat hyödyntävät kestäviä käytäntöjä varmistaakseen, että mehiläiset voivat jatkaa työtään ekosysteemin hyväksi. Tämä tarkoittaa luonnonmukaisten menetelmien käyttöä tuholaistorjunnassa, monipuolisten kasvien istuttamista mehiläisten ravinnonlähteiksi ja mehiläisyhdyskuntien terveyden aktiivista seurantaa.

Kevään Opit

Kevät mehiläistarhassa opettaa meille sopeutumiskykyä, uusiutumista ja yhteistyön merkitystä. Mehiläiset, nämä pienet mutta äärimmäisen tärkeät olentomme, muistuttavat meitä luonnon kiertokulusta ja siitä, kuinka jokainen osa ekosysteemiä on arvokas.

 

Auronkoista kevättä toivotta Hunaja Hetken naiset!

 

Varma kevään merkki - Mehiläiset

Mikä on mehiläistarhaajan varma merkki? No tietenkin ensimmäiset lentävät mehiläiset ja auringon säteet. Ei ole kuitenkaan syytä kiirehtiä ja pitää antaa mehiläisille rauhaa. Meillä kuitenkin Hämeenlinnassa tietyt tarhat ovat niin lämpöisellä paikalla, että saatoimme arvata kun mittari näytti plus neljää astetta, että pihalla on käyty lentelemässä. Toissa viikolla kävimmekin tarkistamassa mehiläisten vointia ensimmäisillä pesillä. On tärkeä tarkistaa, että mehiläiset pääsevät lentämään pesästä ulos, ruokaa on riittävästi ja jos löytyy kuolleita pesiä niiden lentoaukot on hyvä sulke, että mahdolliset taudit ei leviä lähialueen pesiin.

Pesät olivat meidän onneksi hyvän näköisiä. Nyt on ollut kovin talvi mitä meidän tarhauksen aikana on sattunut olemaan niin vähän jännitettii miten mehiläiset voi. Onneksi kylmyys ei kuitenkaan ole lähkökohtiaisesti pesien ongelma kunhan pesä on tarpeeksi vahva ylläpitämään lämpöä.

Miksi osa pesistä sitten kuolee?

Mikä pesän kuoleman voi aiheuttaa lentokauden ulkopuolella. Mikäli aloitetaan syksystä niin syksyn ensimmäinen ongelma on punkki, mikäli punkkikanta on iso ja mehiläiset eivät saa terveitä talvimehiläisiä ja talvi on haasteellinen. Pesä voi kuolla mikäli hoitaja ei ehdi ajoissa tehdä torjuntoja. Varsinkin jos punkit ehtivät aiheuttaa jo tauteja esimerkiksi siivensurkastajaa pesiin on peli hyvin mahdollisesti menetetty. Toisena on pesien ryöstö eli toinen pesä ryöstää toisen heikomman pesän, jolloin pesä lähtee heikosti talvea vasten tai kuolee nälkään, jo ennen talvea. Tässä kohtaa kuitenkin tarhaajan on seurattava pesien käyttäytymistä ja toiminnallaan minimoitava ryöstö. Ei esimerkiksi jättää hunajaa pesien lähelle. Sitten tulee karhut. Karhut tuhovat pesiä talvella ennen talviunta ja keväällä herätessään kovin nälkäisinä. Karhut hakevat pesistä toukkia proteiiniksi ja hunajaa. Karhut ovat iso ja kasvava ongelma mehiläistarhoilla. Kevään tulle myös harmaapäätikat voivat tehdä pesiin reikiä ja tuhota vahvankin pesän jopa yhdessä päivässä. Tikkojen jälkeen muurahaiset ovat myös erittäin paha ja tuhoavat myös vahvan pesän yhdessä tai kahdessa päivässä. Eli pesiä voi kuolla myös ulkoisista tekijöistä johtuen. Myös huono mehiläiskanta tai huono emo voi johtaa pesän kuolemaan. Keväisin myös löytyy niin sanottuja kuhnuripesiä, jolloin emo ei muni enää muutakuin poikia eli kuhnureita. Tällöin pesän kunto alkaa hiipumaan kun pesään ei synny uusia työläitä, jotka hoitaisi ja edistäisi pesän kuntoa ja kasvua. On siis tärkeä tarkkailla myös mehiläis emon, eli kuningattaren vointia.

Mitä mehiläispesissä tapahtuu seuraavaksi?

Aihe meni mehiläispesien kulemiin, mutta nyt kun on tarkkailtu mehiläisten ruokatilannetta, katsotaan mehiläisten riittävää ravinnonsaantia ja odotetaan lämpimiä kelejä, että paju alkaa kukkia ja mehiläiset saavat kerätä siitepölyä ja mettä ravinnokseen. Näin pesät alkavat sikiöimään ja kasvamaan pikku hiljaa kesääkohden, että pesä on tarpeeksi vahva kun meden keruu kausi alkaa käynnistymään.

 

 

Hunaja Hetken terveiset Helsingistä!

Työreissu alkoi eilen palaverilla Tampereella ja tänään aamulla meillä oli upea tilaisuus eduskuntatalon pikkuparlamentissa, kun Noora Fagerström kutsui meidät kuuntelemaan yrittäjyydestä. Noora kertoi tämän hetken hallitusohjelmasta ja ylipäätään puhuttiin yrittäjyydestä, mitä tulee huomioida, millaisia arvoja yrittäjillä tulee olla ja muita upeita nostoja, jotka meidän yrittäjien tulee tiedostaa ja ottaa huomioon jokapäiväisessä toiminnassa.

Hunaja Hetki on voimakkaasti kasvava yritys ja vastoinkäymisiä on ollut enemmän kuin uskaltaa ääneen sanoa. Kuitenkin vastoinkäymisistä on aina selvitty. Usko siihen mitä tekee, asiakkaiden palaute, ympärillä olevat muut yrittäjät ja laadukkaat tuotteet ovat asioita, joiden eteen on hienoa tehdä työtä. Ennen kaikkia kuitenkin se, että teemme tätä yhdessä ystävinä, yrityskollegoina, naisyrittäjinä luo meihin tahtoa ja voimaa jatkaa eteenpäin! Tämän hetkinen tilanne on asia, mikä on pinnalla ja toivoisimme niin kovasti Hunaja Hetkelläkin, että työntekijöiden ja yrittäjien asioita voitaisiin yhdessä viedä eteenpäin ja saisimme ratkaisun asioille ilman lakkoilua. Meillä yrittäjillä on erittäin vaikeat ajat menossa. Ensin tuli korona, sota, sitten sähkökriisi ja monen monta muuta asiaa mitkä vaikuttavat meidän toimintaan. Puhumattakaan niistä omista vastoinkäymisistä mitä matkanvarrelle on riittänyt.

Yrittäminen on kovaa työtä, mutta kovaa työtä on myös olla työntekijä, sillä mekin olemme olleet työntekijöitä ennen yrittäjyyttä. Osa syy miksi olemme yrittäjiksi ryhtyneet on ollut työntekijöiden huonot olosuhteet. Olisi niin upea, kun Suomessa saataisiin näille tasapaino. Mitenkä voisimme viedä asioita yhdessä eteenpäin niin, että se ei olisi toiselta puolelta pois vaan päinvastoin. Ilman yrittäjiä ei ole työpaikkoja ja ilman työpaikkoja ei ole yrittäjiä.

Hunaja Hetki on siinä pisteessä, että olemme palkanneet apuvoimaa sesonkitöihin ja tavoitteena on jatkossakin työllistää sesonkiaikana työntekijöitä, mutta palkata myös kokoaikainen työntekijä meidän tiimiimme. Se, että palkkaa työntekijän on iso askel ja vaatii paljon työtä. On hienoa, että omalla yrittäjyydellä voi tehdä työtä ja myös palkata työvoimaa ja luoda näin lisää työpaikkoja Suomeen. Se ei ole kuitenkaan aivan helppo askel, sillä ikinä ei tiedä mitä tapahtuu ja millainen päivä on huomenna.

Mitä huolenaiheita meillä sitten on? Esimerkiksi messukausi alkaa meillä samaan aikaan, kun tämä lakko on. Viikkojen ellei jopa kuukausien työt on tehtynä pitkälle. Työaikaa ei voi enää muuttaa tai saada tekemättömäksi, sillä se on tehtyä työtä, mutta messut voivat peruuntua tai ehkei kuitenkaan peruuntua, mutta pääsevätkö asiakkaat paikalle. Olemme itse maksaneet messupaikan, tehneet tuotteet, mainostaneet ja niin edelleen. Nyt puhutaan yksistä messuista, mutta mitä kun tapahtumia on useita ja kaikki taistelevat ihmisten ostovoimasta ja kun ostovoima heikkenee kuten aiemmin mainitsin mm. koronan, sodan sekä sähköjen hinnan nousun takia. Yrityksiä on jo mennyt konkurssiin ja menee jatkossakin, mutta mitenkä voisimme hoitaa asian niin, että konkurssit ja vastaavat haasteet voitaisiin minimoida eikä itse aiheutettaisi enempää haittaa tilanteille. Meidän oma onni on tässä kohtaa se, että tuotteemme eivät ole helposti pilaantuvia ja myyntiaika on paljon pidempi, mutta mitenkä ne yritykset, joiden tuotteet ovat pilaantuvia?

Meillä ei ole vastauksia itsellä mitenkä kaikki tulisi hoitaa. Puolia on vaikea valita eri tilanteissa mikä on hyvä ja mikä huono. Me kuitenkin seuraamme tilannetta, jos ei muuten se näkyy meillä myynnissä. Laskut vaan ei jää tulematta vaikka myyntiä jäisikin tulematta.

Toivomme kaikille hyvää kevään odotusta ja parempaa huomista!

 

Hunaja Hetki

Jemina ja Elisa

 

P.s ota meidät seurantaan instagramissa, tiktokissa ja facebookissa nimellä hunajahetki 🙂

crossmenu