Viaje de negocios de un empresario a Helsinki

Hunaja Hetken terveiset Helsingistä!

Työreissu alkoi eilen palaverilla Tampereella ja tänään aamulla meillä oli upea tilaisuus eduskuntatalon pikkuparlamentissa, kun Noora Fagerström kutsui meidät kuuntelemaan yrittäjyydestä. Noora kertoi tämän hetken hallitusohjelmasta ja ylipäätään puhuttiin yrittäjyydestä, mitä tulee huomioida, millaisia arvoja yrittäjillä tulee olla ja muita upeita nostoja, jotka meidän yrittäjien tulee tiedostaa ja ottaa huomioon jokapäiväisessä toiminnassa.

Hunaja Hetki on voimakkaasti kasvava yritys ja vastoinkäymisiä on ollut enemmän kuin uskaltaa ääneen sanoa. Kuitenkin vastoinkäymisistä on aina selvitty. Usko siihen mitä tekee, asiakkaiden palaute, ympärillä olevat muut yrittäjät ja laadukkaat tuotteet ovat asioita, joiden eteen on hienoa tehdä työtä. Ennen kaikkia kuitenkin se, että teemme tätä yhdessä ystävinä, yrityskollegoina, naisyrittäjinä luo meihin tahtoa ja voimaa jatkaa eteenpäin! Tämän hetkinen tilanne on asia, mikä on pinnalla ja toivoisimme niin kovasti Hunaja Hetkelläkin, että työntekijöiden ja yrittäjien asioita voitaisiin yhdessä viedä eteenpäin ja saisimme ratkaisun asioille ilman lakkoilua. Meillä yrittäjillä on erittäin vaikeat ajat menossa. Ensin tuli korona, sota, sitten sähkökriisi ja monen monta muuta asiaa mitkä vaikuttavat meidän toimintaan. Puhumattakaan niistä omista vastoinkäymisistä mitä matkanvarrelle on riittänyt.

Yrittäminen on kovaa työtä, mutta kovaa työtä on myös olla työntekijä, sillä mekin olemme olleet työntekijöitä ennen yrittäjyyttä. Osa syy miksi olemme yrittäjiksi ryhtyneet on ollut työntekijöiden huonot olosuhteet. Olisi niin upea, kun Suomessa saataisiin näille tasapaino. Mitenkä voisimme viedä asioita yhdessä eteenpäin niin, että se ei olisi toiselta puolelta pois vaan päinvastoin. Ilman yrittäjiä ei ole työpaikkoja ja ilman työpaikkoja ei ole yrittäjiä.

Hunaja Hetki on siinä pisteessä, että olemme palkanneet apuvoimaa sesonkitöihin ja tavoitteena on jatkossakin työllistää sesonkiaikana työntekijöitä, mutta palkata myös kokoaikainen työntekijä meidän tiimiimme. Se, että palkkaa työntekijän on iso askel ja vaatii paljon työtä. On hienoa, että omalla yrittäjyydellä voi tehdä työtä ja myös palkata työvoimaa ja luoda näin lisää työpaikkoja Suomeen. Se ei ole kuitenkaan aivan helppo askel, sillä ikinä ei tiedä mitä tapahtuu ja millainen päivä on huomenna.

Mitä huolenaiheita meillä sitten on? Esimerkiksi messukausi alkaa meillä samaan aikaan, kun tämä lakko on. Viikkojen ellei jopa kuukausien työt on tehtynä pitkälle. Työaikaa ei voi enää muuttaa tai saada tekemättömäksi, sillä se on tehtyä työtä, mutta messut voivat peruuntua tai ehkei kuitenkaan peruuntua, mutta pääsevätkö asiakkaat paikalle. Olemme itse maksaneet messupaikan, tehneet tuotteet, mainostaneet ja niin edelleen. Nyt puhutaan yksistä messuista, mutta mitä kun tapahtumia on useita ja kaikki taistelevat ihmisten ostovoimasta ja kun ostovoima heikkenee kuten aiemmin mainitsin mm. koronan, sodan sekä sähköjen hinnan nousun takia. Yrityksiä on jo mennyt konkurssiin ja menee jatkossakin, mutta mitenkä voisimme hoitaa asian niin, että konkurssit ja vastaavat haasteet voitaisiin minimoida eikä itse aiheutettaisi enempää haittaa tilanteille. Meidän oma onni on tässä kohtaa se, että tuotteemme eivät ole helposti pilaantuvia ja myyntiaika on paljon pidempi, mutta mitenkä ne yritykset, joiden tuotteet ovat pilaantuvia?

Meillä ei ole vastauksia itsellä mitenkä kaikki tulisi hoitaa. Puolia on vaikea valita eri tilanteissa mikä on hyvä ja mikä huono. Me kuitenkin seuraamme tilannetta, jos ei muuten se näkyy meillä myynnissä. Laskut vaan ei jää tulematta vaikka myyntiä jäisikin tulematta.

Toivomme kaikille hyvää kevään odotusta ja parempaa huomista!

 

Momento de miel

Jemina ja Elisa

 

P.s ota meidät seurantaan instagramissa, tiktokissa ja facebookissa nimellä hunajahetki 🙂