Miksi hunajassa lukee, ei alle yksivuotiaille lapsille?
Miksi hunajaa ei saa antaa alle yksi vuotiaille?
Meidän Hunaja Hetken asiakkaat usein miettii miksi hunajassa on merkintä ei alle yksivuotialle lapsille? ja osa asiakkaista jopa luulee, että hunaja on vaarallista isommille lapsille tai raskaana oleville vaikka näin EI OLE. Norjassa on yksi tapaus missä lapsen epäillään kuolleen ULKOMAALAISESTA hunajasta saatuun Clostridium botulinum tapaukseen. Tämän johdosta Suomeen haluttiin laittaa hunajaan merkintä ei alle yksi vuotiaalle. Mukana vaikuttamassa on ollut Suomalaiset hunaja yritykset, jotka tuovat ulkomaalaista hunajaa Suomen markkinoille. Tämä kummastuttaa myös usein ulkomaalaisia ostajia, sillä kyseistä merkintää ei ole kovin monessa maassa hunaja purkissa.
Mikä Clostridium botulinum on?
Clostridium botulinum on hengenvaarallinen bakteeri, joka tuottaa ihmiselle erittäin vaarallista hermomyrkkyä. Pahimmillaan tartunta voi aiheuttaa kuoleman. Mitä bakteeri aiheuttaa alle yksi vuotiaalle? Alle yksivuotiaan suolistofloora ei ole vielä kehittynyt, joten lapsella on riski sairastua imeväisbotulismiin. Tämän vuoksi hunajaa ei suositella alle yksi vuotialle. On siis totta, että Clostridium botulinum on erittäin vaarallinen. Meidän onneksi onkin erittäin hienoa, kuinka meillä Suomessa on turvallista syödä puhdasta ruokaa korkean ruokateknologian ja osaamisen ansiosta. Minkä kertoo jo, sekin kuinka vähän Suomessa on vakavia ruokamyrkytyksiä tai Clostridium botulinum bakteerin aiheuttamia tartuntoja.
Kuinka yleinen Clostridium botulinum on?
Suomessa botulismi on erittäin harvinainen. Yksittäisiä ruokamyrkytysbotulismitapauksia on todettu 1999, 2006, 2009 ja 2011. Botulismi on valvottava tartuntatauti ja epäilystäkin tulee tehdä ilmoitus. Eli jos on pienikin epäilys, että ruokamyrkytyksen aiheuttaja olisi Botulismi niin on syytä tejdä ilmoitus. Koska aihe käsittelee enimmäkseen Closrtidium botulinumia hunajan kautta on hienoa todeta, että edellämainituista tapauksista yksikään Clostridium botulinum tartunta ei johdu hunajasta.
Miten Clostridium botulinum tarttuu?
Tartunnanlähteenä on tyypillisimmin liha-, kasvis- tai kalaperäinen tyhjiöpakattu tai hapatettu tuote tai säilyke. Botulimi bakteeri tarttuu ruokaan huonon säilytyksen, liian korkean lämpötilan tai huonon käsittelyn vuoksi. Suomessa ruoka käsitellään ja esimerkiksi pästoroidaan usein, jolloin mahdollinen bakteeri kuolee.
Hunajassa kuten muissakin elintarvikkeissa on erityisen tärkeä, että elintarvikkeita käsiteltäessä valmistajalta löytyy riittävä ammattitaito ja osaaminen elintarvikkeiden jalostamiseen myyntiin asiakkaille. Me Hunaja Hetkellä haluamme tuottaa vain laadukasta hunajaa, joten olemme alusta astin panostaneet elintarviketiloihin ja käsittelemme hunajamme elintarvikehyväksytyissä tiloissa. Tämä tarkoittaa sitä, että tilat ovat suunniteltu elintarvikkeiden käsittelyyn ja niiden jalostamiseen minkä ansiosta meidän on helppo huolehtia tilojen puhtaudesta ja hunajan laadukkaasta käsittelystä. Harrastelija saa valmistaa 2500 kiloa hunajaa, ennen kun hänen tarvitsee valmistaa hunajaa elintarviketiloissa.
TÄMÄN JULKAISUN EI SUOSTITTELE HUNAJAA ALLE 1 VUOTIAILLE, tämä julkaisu kertoo mikä on Clostridium botulinum ja miksi hunajassa on varoitus ei alle yksi vuotiaille. Lisäksi postauksessa haluamme tuoda esille, että meille Hunaja Hetkellä on erityisen tärkeää elintarvike osaaminen ja tietoisuus riskeista ja riskien minimointi. Haluamme tuottaa vain parasta laatua meille itselle ja asiakkaillemme ja siksi olemme alusta astin panostaneet erityisesti hygieniaan tuotannossamme. Lisäksi Jemina opiskelee Bio - ja elintarvikeinsinööriksi ja on työskennellyt hyvin riskialtiiden elintarvikkeiden tuotannossa.
Moni asiakas tietää, että hunaja on antibakteerinen ja sen vuoksi se ei pilaannu helposti, mikä on totta, mutta se mitä ympäristö ja epäsiistit/epäkäytännölliset tilat voivat aiheuttaa elintarvikkeiden valmistuksessa on tärkäe ottaa huomioon. Muun muassa vierasesineinen joutuminen hunajaa ja niin edelleen.
Lisää tietoa voi lukea: https://www.ruokavirasto.fi/elintarvikkeet/ohjeita-kuluttajille/ruokamyrkytykset/ruokamyrkytyksia-aiheuttavia-bakteereja/clostridium-botulinum/