Honey Moment

Hunaja Hetki on kahden mehiläistarhaajan Jemina Vallin ja Elisa Ahtosaaren perustama yritys mehiläispesän ja luonnon tuotteille.

Hunaja Hetken tuotteita ovat yksilölliset ja käsityönä tehdyt mehiläisvahakynttilät, Suomalaisia käsityönä tehtyjä kauniita yksilöitä. Haluamme asiakkaille vain parasta. Taataksemme tuotteiden laadun olemme myös halunneet päivittää omaa osaamistamme ja Elisa kouluttautuu tällä hetkellä luonnonvaratuottajaksi ja Jemina kouluttautuu bio - ja elintarviketekniikan insinööriksi.

Vi anser också binas välbefinnande som en viktig del. Som biodlare på heltid har vi tid för bina, när bina behöver det. Vi samlar in pollen, propolis och perga från bikupor, men vi tar hänsyn till binas egna behov och ser till att först och främst bina får den mängd de behöver samlas in.

  Som företagare är stödet från varandra och våra familjer en stor hjälp för att ta hand om bin när det behövs. Både Elisa och Jemina har avlagt en yrkesexamen i biodling. Dessutom upprätthålls träning och att lära sig nya saker, till exempel genom att aktivt delta i utbildningar som anordnas av Finlands biförbund. Båda uppfödarna deltar i t.ex. till den av föreningen anordnade varroakvalsterabortforskningen, för att alla biodlare skulle få nya behandlingsmetoder och information om bikupornas beteende. Vi försöker också samarbeta med andra trädgårdsmästare, eftersom det är bra att komma överens om behandlingsmetoder tillsammans, speciellt med trädgårdsmästare i samma område.

Vallinmäki gods

Jeminas familj bor på gården Vallinmäki i Jalasjärvi, Ala-Valli. I familjen finns två döttrar och en make. Familjen bor på Jeminas familjegård, där Jemina redan är den tionde generationen. Gården har varit i släktens ägo sedan 1751. Nu på gården föds bin upp på stjälkar av ekologiska fält och i skogskupor. På gården finns förutom bina höns, ankor, får, marsvin och en katt.

Kunderna betjänas av den stämningsfulla Tilapuoti i slutet av den gamla stenladan året runt efter överenskommelse. Du kan köpa både presenter och inflyttningspresenter i gårdsbutiken. Du kan även hitta produkter från andra småföretagare i gårdsbutiken. Dessutom anordnar gården olika evenemang under hela året. Jemina börjar i styrelsen för biföreningen i början av 2023, Jemina är även aktiv i den lokala biföreningen i Södra Österbotten.

Tavastland Highland Honey

Elisas familj bor i Järviylängö, Tavastehus, på gården Alhaiten. I familjen finns fyra barn och en make. Familjen bor på Mikos släktgård och är den sjätte generationen av gården. Gården har fått ett Wildlife Estate-certifikat. Viljan att hålla ordning på naturen och livsmiljöerna för kommande generationer styr också verksamheten på gården.

Elisas intresse för pollinerare och honung som naturligt sötningsmedel styrde gårdens verksamhet i en ännu mer pollinatorvänlig riktning. Hemträdgårdsbin pollinerar frukterna i trädgården och grönsaksträdgården, inte att förglömma vilda bär. Tavastland Highland Honeys övriga bigårdar ligger i sjöhöglandet Tavastland, Urjala, Tammela, Forssa, Valkeakoski, Akaaa och Iittala i Tavastehus.

Mikos arbete som specialdesigner vid Finlands spelcenter har gjort det möjligt för honom att även omsätta sitt kunnande i praktiken. Gården har många våtmarker, eget naturvårdsområde, skogen förnyas enligt kontinuerlig odling och även genom eldning. Flera skogsingenjörsstudenter har fått tät utbildning på gården. Åkrarna odlas i en havregräsrotation, utan att glömma viltblommorna och mångfaldsstråken. Traditionella biotoper sköts av sommarens fårbete. Det finns även tamhöns från gården.

 Läs mer: www.hamehoney.com

korsameny