Honey Moment

Hunaja Hetki är ett företag grundat av två biodlare, Jemina Valli och Elisa Ahtosaari, för högkvalitativ inhemsk honung, bikupaprodukter, bivaxljus, bikosmetika och naturprodukter.

Honey Hetkes produkter inkluderar olika honung, mjuk honung, kristallin honung, rinnande honung och olika honung. Utöver detta finns olika smaksatta honungar, den absoluta favoriten året om är romhonungspreparatet, medan i höstmörkret är ingefära och citronhonungspreparat populära bland kunderna. Smaksatt honung finns i många olika smaker och deras användning begränsas bara av din fantasi. Honung med saltsmak till glass, peppar för tankarna till julen, mynta svalkar. Du kan hitta fler smaksatta honungar i vår webbutik.
Vi gör individuella och handgjorda, finska handgjorda, vackra individuella ljus av bivax. Vi vill bara det bästa för våra kunder.

För att garantera kvaliteten på produkterna har vi också velat uppdatera vår egen kompetens och Elisa utbildar sig just nu till naturresursproducent och Jemina utbildar sig till bio- och livsmedelsteknikingenjör. På så sätt kan vi utveckla vår verksamhet ytterligare och garantera våra kunder högkvalitativa och bra produkter även i framtiden.

Som företagare ser vi även binas välbefinnande som en viktig del. Som biodlare på heltid har vi tid för bina, när bina behöver det som mest. Vi samlar in pollen, propolis och perga från bikupor, men vi tar hänsyn till binas egna behov och ser till att först och främst bina får den mängd de behöver samlas in.

  Som företagare är stödet från varandra och våra familjer en stor hjälp för att ta hand om bin när det behövs. Både Elisa och Jemina har avlagt en yrkesexamen i biodling. Dessutom upprätthålls träning och att lära sig nya saker, till exempel genom att aktivt delta i utbildningar som anordnas av Finlands biförbund. Båda uppfödarna deltar i t.ex. till den av föreningen anordnade varroakvalsterabortforskningen, för att alla biodlare skulle få nya behandlingsmetoder och information om bikupornas beteende. Vi försöker också samarbeta med andra trädgårdsmästare, eftersom det är bra att komma överens om behandlingsmetoder tillsammans, speciellt med trädgårdsmästare i samma område. Sommaren 2023 deltog Jemina i det Europaomfattande Insignia-projektet, där information samlades in om våra bin och bikupor, dessutom besökte forskare från Helsingfors universitet Jalasjärvi för att övervaka binas aktivitet och tog prover.


I framtiden

I framtiden vill vi också vara pionjärer och nu kommer redan 2/3 av vår honung att vara ekologisk 2024 och 2025 kommer all vår honung att vara ekologisk. 2022 har vi även tilldelats det finska arbetsmärket, den finska nyckelbiljetten, och vi har även den Goda Suomestamarkki för honung.

Vallinmäki gods

Jeminas familj bor på gården Vallinmäki i Jalasjärvi, Ala-Valli. I familjen finns två döttrar. Familjen bor på Jeminas familjegård, där Jemina redan är den tionde generationen. Gården har varit i släktens ägo sedan 1751. Nu på gården föds bin upp på stjälkar av ekologiska fält och i skogskupor. På gården finns förutom bina höns, ankor, får och en katt.

Kunderna betjänas av den stämningsfulla Tilapuoti i slutet av den gamla stenladan året runt efter överenskommelse. Du kan köpa både presenter och inflyttningspresenter i gårdsbutiken. Du kan även hitta produkter från andra småföretagare i gårdsbutiken. Dessutom anordnar gården olika evenemang under hela året. Jemina har suttit i styrelsen för biföreningen sedan början av 2023. Jemina fungerar som ordförande för den professionella plantskolornas kommitté och är även engagerad i biföreningens ekologiska kommitté.

Tavastland Highland Honey

Elisas familj bor i Järviylängö, Tavastehus, på gården Alhaiten. I familjen finns fyra barn och en make. Familjen bor på Mikos släktgård och är den sjätte generationen av gården. Gården har fått ett Wildlife Estate-certifikat. Viljan att hålla ordning på naturen och livsmiljöerna för kommande generationer styr också verksamheten på gården.

Elisas intresse för pollinerare och honung som naturligt sötningsmedel styrde gårdens verksamhet i en ännu mer pollinatorvänlig riktning. Hemträdgårdsbin pollinerar frukterna i trädgården och grönsaksträdgården, inte att förglömma vilda bär. Tavastland Highland Honeys övriga bigårdar ligger i sjöhöglandet Tavastland, Urjala, Tammela, Forssa, Valkeakoski, Akaaa och Iittala i Tavastehus.

Mikos arbete som specialdesigner vid Finlands spelcenter har gjort det möjligt för honom att även omsätta sitt kunnande i praktiken. Gården har många våtmarker, eget naturvårdsområde, skogen förnyas enligt kontinuerlig odling och även genom eldning. Flera skogsingenjörsstudenter har fått tät utbildning på gården. Åkrarna odlas i en havregräsrotation, utan att glömma viltblommorna och mångfaldsstråken. Traditionella biotoper sköts av sommarens fårbete. Det finns även tamhöns från gården.
korsameny