Honung Hetkens nya honungspreparat - Användning av honung i matlagning

Honung Hetkes olika smakande honung, det vill säga honungsprodukter

Vad är en honungsprodukt? Honungsprodukten är mer känd bland kunder som smaksatt honung. Myndighetens anvisning/föreläggande är dock att använda namnet honungsprodukt för smaksatt honung. En honungspreparat innebär till exempel att någon annan mat har tillsatts honungen, vilket bland annat ger smak åt honungen. Till exempel kan honung läggas till ingefära, eftersom folk tycker att honung och ingefära är hälsosamt och gillar att njuta av en honung-ingfärspreparat med en varm dryck, som te. Livsmedelsverket definierar vilket namn kombinationen ska heta och hur den ska antecknas på etiketterna. Den påverkas också av vad som har tillsatts i honungen. Till exempel har vi honung med havtornssmak, honung med eukalyptussmak och så vidare.

Kunder blir ofta förvirrade, vad i helvete är en honungsprodukt? Det vill säga honungspreparatet kommer alltid om honungen inte är 100 % honung. Om du tillsätter något till honung är det preparatet och inte honungen. Detta gäller även andra livsmedel. Har du till exempel märkt att mjölk eller andra livsmedel säger mjölkprodukt? Det betyder att det inte längre är 100 % originalråvara.

Honung Hetkes smaksatta honung, dvs honungspreparat

För oss på Hunaja Hetke är det extra viktigt att den höga kvaliteten på vår honung bevaras vid bearbetning av honungen. Det vill säga att vi på Hunaja Hekte inte värmer upp honungen över 40 grader vid något tillfälle, eftersom det skulle döda alla goda ingredienser i honungen och honungens hälsa skulle bli lidande. Detta medför dock utmaningar, för vi måste tänka noga, som testare, och planera Hunaja Hetkes recept noga, så att hållbarheten och kvaliteten på honungen förblir i ordning. Framför allt när man gör honungsprodukter måste man tänka på vilka smakkombinationer av honung vi kan göra, så att vi samtidigt kan bevara kvaliteten på honungen.

 

Användning av honungsprodukter

Så vad kan honungsprodukten användas till? Honungspreparat är ett utmärkt komplement till matlagning, bakning, berikning av olika rätter och så vidare, bara fantasin sätter gränser. Vi Hunaja Hetke kvinnor använder själva honung i nästan all matlagning. En liten droppe honung i makaronlådan, på grönsakerna, på köttet tar fram andra smaker och kryddor ur maten och berikar matens smaker och mjukar upp skärpan i till exempel kryddorna. Honung bör bara läggas till rätter på slutet.

Du kan hitta fler honungsrecept i våra recept: https://www.hunajahetki.fi/reseptit/

 

Vilket misstag kan man göra när man använder honung och honungsprodukter?

Det är viktigt att komma ihåg att fundera över vad honungen eller honungspreparatet används till och vad dess syfte är. Till exempel i salt mat är syftet med honung att ge smak och framhäva smaken av andra ingredienser som redan finns i maten. Till exempel är Hunaja Hetken honungsberedning med chilismak mycket bra och rekommenderas för matlagning. I det här fallet letar du inte efter sötma, men nykterhet är nyckeln och du bör inte använda för mycket honung eller honungspreparat. Honungsberedning med chilismak tillsatt i grönsaker ger lite smak och värme till grönsakerna, och honungen framhäver smaken av grönsakerna och andra kryddor och ger en balans mellan smakerna. När man använder honung ska man komma ihåg att till exempel i söta bakverk är den honungen väldigt söt, så det räcker med en mindre mängd än till exempel vitt socker.

 

Tips: följ Hunaja Hetkes sociala kanaler och ta reda på mer om våra produkter.

Läs också

korsameny