Ingredienser till semlor:
5 dl mjölk/vatten
50 g färsk jäst / 2 msk torrjäst
4 msk honung Lite honung
1-2 tsk salt
2 dl havregryn
ca 9 dl vetemjöl
Total förberedelsetid ca 1,5 h ca 15 rullar
1. Värm mjölken/vattnet till handtemperatur (ca +37 grader)
OM DU ANVÄNDER TORR JÄST BÖR VÄTSKAN VARA VARMARE
SOM HANDVARM: (Ca +42 grader)
Torrjäst blandas med en liten mängd mjöl innan den tillsätts i vätskan.
2. Blanda jäst, salt och honung En stunds honung med mjölk/vatten
3. Tillsätt havregrynen
4. Tillsätt ca 6 dl mjöl
5. Tillsätt olja
6. Tillsätt resten av mjölet
7. Höj i 1 timme
8. Grädda i ca 15 min i ugn på 230 grader eller med varmluft på 215 grader.
Varför honung i bulldeg? Naturlig inhemsk honung ersätter socker, så jästen höjer degen och du får smakrika frallor.
Dricks! Vill du ha godare bullar? Tillsätt desimorot eller riven ost i degen för att ge smak.
Dricks! Du kan lägga resten av gröten eller resten av nötterna i rulldegen och på så sätt undvika onödigt matsvinn.